PIĘKNA CERA OD DZIŚ!!!
PIĘKNA CERA OD DZIŚ !
Jakie produkty wspomagają kondycje skóry w walce z niedoskonałościami?
Jakich produktów unikać w diecie?
Trądzik różowaty początkowo objawia się okresowo występującym zaczerwienieniem
twarzy, a następnie grudkami i krostami. Przyczyny trądziku to najczęściej:
zaburzenia hormonalne,
toksyny w żywności i otoczeniu,
upośledzenie metylacji,
problemy z jelitami.
ABY PRZYWRÓCIĆ RÓWNOWAGĘ HORMONALNĄ
powinniśmy zadbać o prawidłową pracę nadnerczy, tarczycy, gospodarki węglowodanowej, poprawić pracę jelit i wchłaniania, dostarczyć odpowiednią podaż tłuszczu, węglowodanów,
cholesterolu (tłuszcz jest nośnikiem wit. A, D, E, K, prekursorem hormonów), zadbać o regularną, umiarkowaną aktywność fizyczną na świeżym powietrzu, odpowiednią ilość snu. Ekspozycja na słońce powoduje syntezę endogennej witaminy D3, która ma ogromne znaczenie w regulacji gospodarki węglowodanowej.
JAKICH POKARMÓW NALEŻY UNIKAĆ?
PRODUKTY ZAWIERAJĄCE CUKIER
hormonalną. Cukier dodatkowo osłabia włókna kolagenowe co przyspiesza starzenie się skóry.
PRODUKTYPRZETWORZONE - typu Fast-food, gotowe dania w paczkach, puszkach, proszkach zawierające barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku, polepszacze, spulchniacze i konserwanty.
GLUTEN –często jest przyczyną nadwrażliwości pokarmowych. Gluten stymuluje zonulinę –białko które powoduje rozszczelnienie ścisłych połączeń między komórkami nabłonka jelita cienkiego, co zwiększa jego przepuszczalność i umożliwia przedostawanie się endotoksyn do krwioobiegu. Nadmiar endotoksyn może nasilać objawy trądziku.
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE - zawarta w mleku kazeina często uczula czego konsekwencją jest trądzik. Mleko zawiera substancje hormonalne oraz antybiotyki, które dezorientują gospodarkę hormonalną organizmu np. hormon wzrostu IGF-1 mogący odpowiadać za trądzik. Mleko nasila wydzielanie insuliny, może także „zaśluzowywać” co jest dobrą pożywką dla patogenów oraz negatywnie wpływać na jelita, nasilając w nich stany zapalne.
ALKOHOL- podnosi indeks glikemiczny – szczególnie nie polecane są kolorowe drinki zawierające barwniki, aromaty i syntetyczne związki, które pogarszają stan cery.
NADMIAR OMEGA-6 Z kwasów omega-6 w wyniku przemian enzymatycznych powstają prozapalne eikozanoidy. Produkty bogate w kwasy omega-6, takie jak pestki, orzechy, sezam, mak i oleje roślinne, powinny być ograniczone lub przy cerze trądzikowej eliminowane z diety, natomiast zarówno produkty z kwasami omega-3, jak i omega-6 nie powinny być podgrzewane.
PRODUKTY NIETOLEROWANE W wyniku braku tolerancji powstają kompleksy immunologiczne, sprzyjające rozwojowi autoagresji czy gromadzeniu się kompleksów w tkankach lub występowaniu stanów zapalnych. Produkt uważany za zdrowy, w konkretnym organizmie może nie być tolerowany. Nietolerancje sprawdzimy za pomocą badań diagnostycznych określających poziom przeciwciał IgA i IgG na konkretny produkt.
PRODUKTY POPRAWIAJĄCE STAN SKÓRY.
Dieta powinna składać się z produktów naturalnych i nieprzetworzonych. Powinny się w niej znaleźć mięso, owoce, warzywa, zioła, kasze bezglutenowe.
Bogate w antyoksydanty zielone koktajle z brokułu, jarmużu, chlorelli, spiruliny, ziół które dostarczają związków siarki dla prawidłowego wydzielania łoju przez skórę. Siarka hamuje rozwój objawów trądzikowych, łuszczycy, zmniejsza łojotok, działa antybakteryjnie ułatwia procesy usuwania toksyn.
Olej z wiesiołka zawiera kwas gamma-linolenowy o działaniu przeciwzapalnym.
Cynk działa leczniczo na trądzik i przyspiesza gojenie się ranek. W cynk obfitują owoce morza (ostrygi i małże), ryby, rośliny strączkowe, drób (wątróbka), kasze, jajka, kiełki, soja, oraz pieczywo żytnie.
Błonnik pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Znajdziemy go w otrębach, kaszach, ryżu brązowym, pieczywie pełnoziarnistym, nasionach roślin strączkowych oraz warzywach i owocach.
Witamina A wygładza skórę, redukuje zmarszczki i przebarwienia, zwiększa elastyczność skóry oraz powoduje wzrost liczby fibroblastów i włókien kolagenowych. Do najbogatszych naturalnych źródeł witaminy A należą: tran, wątroba i podroby, słodkie ziemniaki ,marchew,jarmuż ,szpinak i dynia .
Witamina E łagodzi oparzenia słoneczne, poprawia elastyczność i jędrność skóry. Zawiera ją m.in. natka pietruszki, papryka, orzech włoski, szpinak, czarne jagody.
Witaminy z grupy B łagodzą schorzenia skórne. Witaminę B2 znajdziemy w jajkach, chudym mięsie, nabiale, brokułach. Natomiast witamina B5 znajduje się w wątrobie, nerkach, płatkach owsianych, jajach i orzechach.
Jakie produkty wspomagają kondycje skóry w walce z niedoskonałościami?
Jakich produktów unikać w diecie?
Trądzik różowaty początkowo objawia się okresowo występującym zaczerwienieniem
twarzy, a następnie grudkami i krostami. Przyczyny trądziku to najczęściej:
zaburzenia hormonalne,
toksyny w żywności i otoczeniu,
upośledzenie metylacji,
problemy z jelitami.
ABY PRZYWRÓCIĆ RÓWNOWAGĘ HORMONALNĄ
powinniśmy zadbać o prawidłową pracę nadnerczy, tarczycy, gospodarki węglowodanowej, poprawić pracę jelit i wchłaniania, dostarczyć odpowiednią podaż tłuszczu, węglowodanów,
cholesterolu (tłuszcz jest nośnikiem wit. A, D, E, K, prekursorem hormonów), zadbać o regularną, umiarkowaną aktywność fizyczną na świeżym powietrzu, odpowiednią ilość snu. Ekspozycja na słońce powoduje syntezę endogennej witaminy D3, która ma ogromne znaczenie w regulacji gospodarki węglowodanowej.
JAKICH POKARMÓW NALEŻY UNIKAĆ?
PRODUKTY ZAWIERAJĄCE CUKIER
- o wysokim indeksie glikemiczym po zjedzeniu których następuje wzrost poziomu insuliny we krwi
- słodycze,
- białe pieczywo
- biały ryż.
hormonalną. Cukier dodatkowo osłabia włókna kolagenowe co przyspiesza starzenie się skóry.
PRODUKTYPRZETWORZONE - typu Fast-food, gotowe dania w paczkach, puszkach, proszkach zawierające barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku, polepszacze, spulchniacze i konserwanty.
GLUTEN –często jest przyczyną nadwrażliwości pokarmowych. Gluten stymuluje zonulinę –białko które powoduje rozszczelnienie ścisłych połączeń między komórkami nabłonka jelita cienkiego, co zwiększa jego przepuszczalność i umożliwia przedostawanie się endotoksyn do krwioobiegu. Nadmiar endotoksyn może nasilać objawy trądziku.
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE - zawarta w mleku kazeina często uczula czego konsekwencją jest trądzik. Mleko zawiera substancje hormonalne oraz antybiotyki, które dezorientują gospodarkę hormonalną organizmu np. hormon wzrostu IGF-1 mogący odpowiadać za trądzik. Mleko nasila wydzielanie insuliny, może także „zaśluzowywać” co jest dobrą pożywką dla patogenów oraz negatywnie wpływać na jelita, nasilając w nich stany zapalne.
ALKOHOL- podnosi indeks glikemiczny – szczególnie nie polecane są kolorowe drinki zawierające barwniki, aromaty i syntetyczne związki, które pogarszają stan cery.
NADMIAR OMEGA-6 Z kwasów omega-6 w wyniku przemian enzymatycznych powstają prozapalne eikozanoidy. Produkty bogate w kwasy omega-6, takie jak pestki, orzechy, sezam, mak i oleje roślinne, powinny być ograniczone lub przy cerze trądzikowej eliminowane z diety, natomiast zarówno produkty z kwasami omega-3, jak i omega-6 nie powinny być podgrzewane.
PRODUKTY NIETOLEROWANE W wyniku braku tolerancji powstają kompleksy immunologiczne, sprzyjające rozwojowi autoagresji czy gromadzeniu się kompleksów w tkankach lub występowaniu stanów zapalnych. Produkt uważany za zdrowy, w konkretnym organizmie może nie być tolerowany. Nietolerancje sprawdzimy za pomocą badań diagnostycznych określających poziom przeciwciał IgA i IgG na konkretny produkt.
PRODUKTY POPRAWIAJĄCE STAN SKÓRY.
Dieta powinna składać się z produktów naturalnych i nieprzetworzonych. Powinny się w niej znaleźć mięso, owoce, warzywa, zioła, kasze bezglutenowe.
Bogate w antyoksydanty zielone koktajle z brokułu, jarmużu, chlorelli, spiruliny, ziół które dostarczają związków siarki dla prawidłowego wydzielania łoju przez skórę. Siarka hamuje rozwój objawów trądzikowych, łuszczycy, zmniejsza łojotok, działa antybakteryjnie ułatwia procesy usuwania toksyn.
Olej z wiesiołka zawiera kwas gamma-linolenowy o działaniu przeciwzapalnym.
Cynk działa leczniczo na trądzik i przyspiesza gojenie się ranek. W cynk obfitują owoce morza (ostrygi i małże), ryby, rośliny strączkowe, drób (wątróbka), kasze, jajka, kiełki, soja, oraz pieczywo żytnie.
Błonnik pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Znajdziemy go w otrębach, kaszach, ryżu brązowym, pieczywie pełnoziarnistym, nasionach roślin strączkowych oraz warzywach i owocach.
Witamina A wygładza skórę, redukuje zmarszczki i przebarwienia, zwiększa elastyczność skóry oraz powoduje wzrost liczby fibroblastów i włókien kolagenowych. Do najbogatszych naturalnych źródeł witaminy A należą: tran, wątroba i podroby, słodkie ziemniaki ,marchew,jarmuż ,szpinak i dynia .
Witamina E łagodzi oparzenia słoneczne, poprawia elastyczność i jędrność skóry. Zawiera ją m.in. natka pietruszki, papryka, orzech włoski, szpinak, czarne jagody.
Witaminy z grupy B łagodzą schorzenia skórne. Witaminę B2 znajdziemy w jajkach, chudym mięsie, nabiale, brokułach. Natomiast witamina B5 znajduje się w wątrobie, nerkach, płatkach owsianych, jajach i orzechach.